Всесвітній день запобігання самогубствам

 10 вересня щорічно відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам.

     Він був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я спільно з Міжнародною асоціацією по запобіганню самогубствам.

    Цей день — один зі способів звернути увагу людей на цю сумну статистику. Адже тенденції ведуть до того, що з кожним роком суїцидів у розвинених країнах стає все більше.  

    Під час війни схильність до депресивних епізодів, пекельного впливу стресу та суїцидальних намірів зростає в рази через те, з чим вимушено стикається людина. І надзвичайно важливо вчасно розпізнати суїцидальні наміри і допомогти людині.

                    Які ознаки того, що людина може хотіти вчинити суїцид?
🔺 людина прямо говорить про бажання вбити себе або завдати собі шкоди;
🔺 людина починає готуватися до скоєння суїциду: шукає інструменти, готує близьких до втрати, «закриває» справи, роздає особисті речі, прибирає житло так, наче більше там не житиме тощо;
🔺 людина може виглядати тривожною, збудженою або надмірно сонливою, агресивною або навпаки апатичною;
🔺 людина має різкі зміни у настрої, починає/збільшує вживання алкоголю та/або наркотичних речовин тощо.
    У багатьох випадках самогубству можна запобігти. Для цього варто знати фактори ризику, бути уважним до ознак депресії та інших психічних розладів, розпізнавати попереджувальні ознаки скоєння самогубства та втрутитися до того, як це може трапитися.
    Найперше: не бійтеся напряму спитати у людини як вона почувається і чи думає вона про самогубство, якщо ви маєте такі підозри. Якщо людина справді планує вчинити суїцид, ви жодним чином не спровокуєте її на це, а навпаки — допоможете отримати підтримку, якої вона так потребує.
    Якщо людина раніше отримувала психологічну або психіатричну допомогу, поцікавтеся чи вона досі продовжує відвідувати фахівця з психічного здоров’я та чи приймає призначені їй ліки. Якщо ні, дайте людині зрозуміти, що депресія та інші психічні розлади піддаються лікуванню, запропонуйте звернутися до фахівця і запишіть на перший візит. Можливо, вам доведеться простежити за тим, щоб людина таки прийшла на зустріч із лікарем.
    Не засуджуйте людину та не починайте нічого радити спираючись на власний досвід або досвід інших. Навіть якщо вам здається, що ви впоралися із більш складними життєвими ситуаціями, усе, що ви можете зробити — привітати себе. Ваші досягнення не цікавлять людину, яка зараз проживає найскладніший період у своєму житті, ваші перемоги не є прикладом для наслідування, а лиш поглиблюють і без того глибоку рану.
    Спитайте у людини як ви можете допомогти саме зараз, але будьте готові до відмови. Водночас не залишайте людину із суїцидальними намірами ладнати самостійно. Ви ніколи не знаєте наскільки людина близька до вчинення суїциду. Попросіть близьких друзів або родичів час від часу перевіряти емоційний стан людини, а самі в той час переконайтеся в тому, що людина не має доступу до інструментів, якими може завдати собі шкоду, зв’яжіться із лікарем та сплануйте надання фахової допомоги.
        ❗️ Суїцидальні наміри та планування самогубства — це критичний стан, який потребує оперативного втручання фахівців. Щойно ви впевнилися у тому, що людина справді може планувати завдати собі шкоди, негайно зверніться до психіатра, викличте швидку допомогу або зателефонуйте в кризову службу підтримки. 
                                                                                                        (Центр громадського здоров'я України)